Skip to main content

In de wereld van branding en marketing speelt het kiezen van een geschikt lettertype voor jouw organisatie een belangrijke rol. Het geeft op een subtiele manier de kernwaarden en persoonlijkheid van je bedrijf weer. Wist je dat het kiezen van het juiste lettertype voor jouw bedrijf meer is dan alleen een kwestie van uiterlijk? Het is eigenlijk een belangrijk onderdeel van hoe jouw merk wordt gezien in de markt. Het lettertype dat je gebruikt, vertelt een verhaal over je bedrijf en beïnvloedt hoe mensen het ervaren. Ontdek bij SP*RKL Marketing hoe we ook jou kunnen helpen bij het kiezen van het juiste lettertype en waarom het juiste lettertype zo belangrijk is voor jouw bedrijf en het maken van een sterke indruk op je doelgroep!

Het kiezen van de juiste typografie

Typografie, het vakjargon in grafisch ontwerp voor het gebruik van lettertypen, of ‘fonts’, is heel bepalend voor de uitstraling van je bedrijf. Als je naar lettertypen gaat zoeken, merk je dat er ontzettend veel zijn om uit te kiezen. Om het perfect lettertype te kiezen, stel je jezelf eerst de vraag: wat wil je dat jouw merk of bedrijf uitstraalt en wie is je doelgroep? Past een formele en zakelijke stijl, of juist meer een persoonlijke benadering beter bij jouw doelen? Het gekozen lettertype moet in lijn zijn met de doelgroep en merkpersoonlijkheid, waarbij rekening wordt gehouden met leesbaarheid en veelzijdigheid. Het moet uniek en onderscheidend zijn, passend bij de waarden van het bedrijf en consistent toegepast worden op alle platformen. Het vermijden van overmatige trends in lettertype is ook belangrijk om een tijdloze uitstraling te behouden.

Bij het kiezen van het juiste lettertype voor je bedrijf zijn er verschillende belangrijke aspecten om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de leesbaarheid op verschillende groottes en hoe goed het lettertype past bij de kleuren en vormen van je merk. Het is essentieel dat het lettertype zowel in grote koppen als in kleine tekst goed leesbaar blijft. Vergeet ook niet dat het gekozen lettertype de gewenste uitstraling van je bedrijf moet ondersteunen. Voor een formele uitstraling zijn klassieke lettertypes zoals Georgia of Palatino geschikt, terwijl een modernere en informelere uitstraling beter tot zijn recht komt met een strak en eenvoudig lettertype zoals Helvetica of Arial. Kortom, het juiste lettertype kies je niet ‘eventjes’ en wist je dat het daarnaast zelfs mogelijk is om een lettertype speciaal voor jouw bedrijf te laten ontwerpen die écht SP*RKL-t?

Hoe typografie bijdraagt aan merkidentiteit

Ooit opgemerkt hoe het lettertype van je favoriete merk je meteen herinnert aan hun stijl? Dat is de kracht van typografie! Het is als de persoonlijkheid van een merk, vertaald door letters. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van bekende merken die hun lettertypen slim hebben gebruikt om zichzelf te onderscheiden en bij jou in het geheugen te blijven hangen. Neem bijvoorbeeld Coca-Cola. Hun kenmerkende lettertype, bekend als Spencerian Script, is al meer dan een eeuw een integraal onderdeel van hun merkidentiteit. Het roept een gevoel van klassieke elegantie op en wordt direct geassocieerd met het merk. Een ander voorbeeld is het lettertype van Google, genaamd Product Sans. Dit strakke en eenvoudige lettertype weerspiegelt de kernwaarden van het bedrijf: eenvoud, innovatie en moderniteit. Het is overal te vinden, van hun logo tot hun producten, en draagt bij aan de herkenbaarheid van het merk. En laten we Nike niet vergeten. Hun lettertype, Futura Bold Condensed, is net zo iconisch als het swoosh-logo. Het straalt kracht en snelheid uit, perfect passend bij het merk dat staat voor atletiek en prestatie. Deze lettertypen zijn niet alleen letters; ze zijn de stem van deze merken, waardoor ze zich onderscheiden en een blijvende indruk achterlaten.

Bij SP*RKL Marketing staan we klaar om je te helpen bij het kiezen van het perfecte lettertype dat past bij de identiteit en doelen van je bedrijf. Meer weten? Neem dan contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning!

Verschillende soorten lettertypen

In de typografie zijn er allerlei manieren om lettertypen te bekijken, maar meestal houden we het simpel en verdelen we ze in drie hoofdcategorieën: serif (met schreven), sans-serif (schreefloos) en decoratief (creatief). Serif-lettertypen hebben kleine decoratieve lijntjes, genaamd schreven, aan het uiteinde van hun letters. Deze schreven geven een meer traditionele uitstraling aan het lettertype. De bekendste voorbeelden van serif-lettertypen zijn Times New Roman en Garamond. Sans-serif lettertypen zijn schreefloos en hebben daarentegen geen schreven aan het uiteinde van hun letters, waardoor ze een strakke uitstraling krijgen. Voorbeelden zijn, zoals eerder genoemd Helvetica en Arial. Tot slot hebben we nog de decoratieve lettertypen. Deze zijn vaak creatief en opvallend, met decoratieve elementen, ongewone vormen of artistieke details. Ze geven een informele en speelse sfeer, zoals bijvoorbeeld Comic Sans, dat bekend staat om zijn vriendelijke en losse uitstraling. Nu krijgt Comic Sans wel veel kritiek, omdat sommigen vinden dat het te vaak en in ongeschikte contexten wordt gebruikt. Maar ondanks die kritiek blijft Comic Sans populair in bepaalde informele en creatieve omgevingen. Kortom, Comic Sans heeft een opvallende aanwezigheid in de typografische wereld, zij het vaak met negatieve reacties.

Daarnaast is het mogelijk om lettertypen te combineren, een proces dat font pairing wordt genoemd. Hierbij worden lettertypen gekozen die goed samenwerken en elkaar aanvullen om de boodschap van het ontwerp te versterken. Bij SP*RKL Marketing kunnen we je ook ondersteunen bij het maken van de perfecte combinatie om de identiteit en doelen van je bedrijf te versterken.

Gratis versus betaalde lettertypen

Er bestaan miljoenen lettertypen, zowel gratis als betaald. Denk je erover om een gratis variant te gebruiken? Houd er dan rekening mee dat veel van deze lettertypen vaak beperkt zijn tot slechts één variant. Voor je website kan het voorkomen dat de tekens er weliswaar goed uitzien in de ene browser, maar mogelijk minder optimaal worden weergegeven in een andere. Een bijkomend nadeel van gratis lettertype is dat ze vaak alleen voor persoonlijk gebruik zijn toegestaan. Het verschil tussen gratis en betaalde lettertypen ligt voornamelijk in de kwaliteit, exclusiviteit en de rechten die je krijgt bij het gebruik ervan. Betaalde lettertypen zijn vaak zorgvuldig ontworpen door professionele typografen en bieden unieke en exclusieve ontwerpen die een merk kunnen onderscheiden van anderen. De kwaliteit en zorgvuldige vormgeving van betaalde lettertypen dragen bij aan een professionele uitstraling en verbeteren de leesbaarheid. Bovendien verlenen de licentierechten bij betaalde lettertypen vaak duidelijkheid voor commercieel gebruik, waardoor ontwerpers en bedrijven zonder juridische beperkingen kunnen werken. Kortom, terwijl gratis lettertypen handig zijn voor informeel gebruik, bieden betaalde lettertypen vaak kwaliteit, exclusiviteit en licentierechten die essentieel kunnen zijn voor professionele en commerciële toepassingen.

Laat SP*RKL Marketing je helpen het perfecte lettertype te kiezen

Het kiezen van het juiste lettertype voor je bedrijf kan soms voelen als een doolhof van mogelijkheden. De vele stijlen, diktes en vormen kunnen het lastig maken om de juiste te kiezen die echt past bij jouw merkidentiteit. Gelukkig staat SP*RKL Marketing klaar om je te helpen. Met onze expertise en creatieve aanpak helpen we je niet alleen bij het vinden van een lettertype dat visueel aantrekkelijk is, maar ook bij het selecteren van een stijl die de essentie van jouw bedrijf weerspiegelt. We zorgen er ook voor dat de kleur en vorm van het lettertype goed passen bij de kernboodschap van je bedrijf.

Naast onze SP*RKL-ende diensten, zijn we ook hier om te helpen met marketingadvies, of (online) strategie/consultancy. Ons team bestaat uit ervaren marketingprofessionals met diverse achtergronden. Door onze ervaring en kennis worden wij jouw marketingafdeling en verspreiden we jouw SP*RKL, zodat je kunt groeien op de manier die bij jou past. Of het nu gaat om tijdelijke projecten of een langdurige samenwerking, we are ready to SP*RKL!

It’s time to SP*RKL…

Laten we een kop koffie drinken (of iets anders)!

Benieuwd wat SP*RKL Marketing voor jou kan betekenen? Bel 085 060 2289 of mail ons dan even, of stuur een berichtje via het contactformulier.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.