Comic Sans, een van ’s werelds meest (on)bekende lettertypes. Je houdt ervan of je haat het. We hebben wat feitjes over dit lettertype opgezocht, omdat deze iconische letterfamilie toch wel bijzonder is. In welk kamp jij je ook bevindt.
De bedenker van Comic Sans
Vincent Connare is de ‘vader’ van het Comic Sans font. Toen hij in 1994 werkte aan de cartoon Microsoft Bob, vond hij het lettertype (Times New Roman) in de tekstballonnen veel te serieus en niet passen in de strip. Dus zocht hij een kinderlijker font en zo werd de Comic Sans ontworpen.
Vincent Connare kwam op het idee van Comic Sans door de twee strips die hij op zijn kantoor had – The Dark Knight Returns en Watchmen – te bestuderen en de lettertypen uit deze strips samen te voegen tot de Comic Sans.
Connare heeft naast Comic Sans nog een aantal andere beroemde lettertypen ontworpen. Zo heeft hij ook Trebuchet, Marlett, Magpie en sommige Webdings ontworpen.
Comic Sans tegenstanders
Er zijn heel, heel, heel veel tegenstanders van het Comic Sans font. Zo groot zelfs dat er meerdere bewegingen zijn die het gebruik van het font willen tegen gaan of zelfs willen verbieden. Op geen enkel font staat zoveel aversie als Comic Sans. Connare zelf begrijpt de weerzin niet echt en kan er wel om lachen. Hij verklaarde trots te zijn op zijn creatie en gaf verschillende redenen. Eén daarvan was dat “Comic Sans doet wat het moest doen, het is geliefd bij kinderen, moeders, vaders en veel familieleden”. Dus het deed zijn werk heel goed. Het voldeed aan de opdracht!
Toch werd en is Comic Sans een cult font, waar ook onderzoek naar gedaan werd en ook in veel marketinguitingen gebruikt wordt.
Comic Sans (fun) facts
Apple werd destijds zo jaloers op Comic Sans dat ze het probeerden te kopiëren. Ze maakte hun eigen versie, genaamd Chalkboard. Alleen bij dat font ontbraken wel de letter J en een vraagteken.
Ondanks dat in 2004 Comic Sans in een onderzoek als ‘kinderachtig’ lettertype werd benoemd, toonde een onderzoek in 2010 aan de Princeton University in Amerika aan, dat studenten die materiaal bestudeerden in moeilijker leesbare lettertypes, zoals Comic Sans, meer kans hadden om de informatie te onthouden.
Op Skype kan je de fonts veranderen. Als je het lettertype verandert in Comic Sans, verandert de emoticon naast het tekstveld in een fronsend, afkeurend gezicht. Maar als je het lettertype verandert in een ander lettertype, keert de smiley terug.
Sinds 2009 vieren DJ’s Coen & Sander op de Nederlandse radiostations de eerste vrijdag van juli als Comic Sans-dag, waarbij ze hun luisteraars aanmoedigen om alles wat je kan printen, versturen of drukken in Comic Sans te doen.
De KLM bedacht om in 2013 besloot om mee te doen met de pret door het lettertype op hun website te veranderen in Comic Sans en mensen met de naam C. Sans de kans te geven gratis vliegtickets te winnen.
In oktober 2022 werd Comic Sans de vertegenwoordiger van Dyslexia Scotland en hun advertentiecampagne There’s Nothing Comic About Dyslexia. Het doel van de campagne was om mensen te informeren over de voordelen van het lettertype bij dyslectische mensen en om de creatie van lettertypes aan te moedigen die formeler zijn, maar ook dyslexievriendelijk.
Comic Sans is beschikbaar op 99% van de Windows computers en 90% van de Macs. Slechts 61% van de Linux-gebruikers heeft echter Comic Sans. Mocht jij nou de pech hebben één van die 1% Windows-gebruikers te zijn die Comic Sans niet heeft, kun je het alsnog kopen. Maar daar moet je wel de portemonnee voor trekken; Comic Sans is namelijk te koop voor $30 (geen grapje!).
It’s time to SP*RKL…
Laten we een kop koffie drinken (of iets anders)!
Benieuwd wat SP*RKL Marketing voor jou kan betekenen? Bel 085 060 2289 of mail ons dan even, of stuur een berichtje via het contactformulier.